Cred ca un post despre Google Chrome isi avea un loc bine meritat pe acest blog…deci, sa incepem…
Inceputurile...
Lansarea browserului s-a dorit a fi pe 3 septembrie 2008, dar se pare ca cei de la Google s-au grabit putin si l-au lansat pe 2 septembrie a.c. in varianta beta si cu suport pentru 43 de limbi, important de specificat faptul ca au fost dezvoltate versiuni compatibile doar pentru Windows XP SP2 si Windows Vista. Exista o versiune pentru Linux, functionala, dar cu multe dintre functionalitatile Google Chrome lipsa, sub numele “test shell”.
Browserul a trecut testele Acid1, Acid2, insa a picat testul Acid3 obtinand doar 79 de puncte din 100. Este insa cu mult peste IE7 (14 pcte) si Firefox 3 (71), dar sub Opera (83 pcte).
Un record frumos este legat de cele doar 100 de zile necesare pentru etapa de testare pana la lansarea oficiala CHrome 1.0. La doar 24 de ore dupa lansarea oficiala, Chrome avea o cota de piata de 1.47% ( de mentionat ca Opera detine in prezent doar 0.74% din cota de piata). In prezent, Chrome se afla pe locul 3 in ierarhie, inaintea browserului Opera si mai jos decat Safari.
Din ce punct au pornit dezvoltatorii proiectului? Pai … simplu … un utilizator normal foloseste un browser: multe taburi deschise care consuma memorie si duc chiar la blocarea browserului, mult javascript presarat adesea cu erori, buguri alte siteurilor si aspectele legae de securitate.
Securitatea, punctul forte
Punctul forte al browserului este securitatea. Niciun script sau plugin nu are acces la restul computerului (sau cel putin asa se spune). Periodic, Chrome isi face updateuri pentru blacklist-uri (pishing sau malware) si avertizeaza utilizatorul cand acceseaza un site care nu este sigur. De asemenea, utilizatorul poate recurge la navizarea invizibila ( in modul incognito) pentru a nu lasa ‘urme’ atunci cand acceseaza un site.
Viteza de incarcare a paginilor
Pe scurt, Chrome promite incarcarea rapida a paginilor. Pentru aceasta, Chrome foloseste V8 JavaScript engine ( cu hidden class transitions, generarea dinamica a codului si garbage collector precis) care, dupa testele realizate, au dovedit o eficienta de 2 ori mai mare decat Firefox 3 si Safari 4 beta. Insa Firefox 3.1 are in plan integrarea SpiderMonkey, iar Safari SquirrelFish care au dovedit performante mult mai bune decat JS V8.
Stabilitate
Chrome este, spre deosebire de browserele cunoscute, multithreading. Acest lucru inseamna ca pentru fiecare tab sau tab, browserul creeaza cate un proces (acest mecanism se pare ca este implementat si de IE8). Astfel, procesele nu interfereaza, lucru care ajuta pentru stabilitate si securitate. De exemplu, un hacker poate obtine accesul pentru o aplicatie, insa acest lucru nu se extinde catre toate aplicatiile browwserului. Sau daca este vorba ca o aplicatie crash-uieste (am gasit denumirea de Sad Tab screen of Death), nu inseamna ca toate celelalte aplicatii vor crash-uii.
Chrome foloseste “process management” pentru a monitoriza care siteuri folosesc cea mai multa memorie sau descarca cei mai multi bytes.
Interfata utilizator
Optiunile, destul de putine, ar fi: back, forward, refresh, bookmark, go, si cancel. Designul este inspirat din Windows Vista, iar taburile ’s-au mutat’ in partea de sus a ferestrei. Mai dispune de autocomplete, pagina de start cu bookmarkuri dinamice, modul icognito (despre care am vorbit anterior), motor de cautare dinamic. Iti poti face shortcut-uri locale pentru aplicatii ce pot fi deschis cu Chrome.
Posibilitatile de personalizare sunt putine, ca minus pentru Chrome.
Un mare plus este faptul ca este open-source.
Mai jos, hai sa vedem cateva avantaje vs dezavantaje ale celor mai folosite browsere.
Firefox
Avantaje: usor de folosit, usor de personalizat, multe plugin-uri si addon-uri.
Dezavantaje: mananca multa memorie, nu foloseste multithreading -> instabil daca o aplicatie face crash, lipsuri in materie de securitate.
IE8
Avantaje: cel mai popular, navigare anonima, bara de adrese functioneaza ca motor de cautare, multe extensii.
Dezavantaje: foloseste multe resurse si este mai incet decat Firefox si Chrome, nu foloseste multithreading.
Opera 9.6
Avantaje:viteza de incarcare a siteurilor mare, fiind optimizat si pentru legaturile slabe la internet; foarte usor de personalizat, securitate satisfacatoare
Dezavantaje: lipsa addon-urilor, anumite siteuri nu se deschid, nu arata dimensiunile fisierului la transfer si nici procentul.
Ca o scurta concluzie … cred ca, de cele mai multe ori, alegerea browserului depinde de cunostintele utilizatorului. Am intalnit multe persoane care foloseau IE pentru ca habar n-aveau ce este acela un browser. Pentru restul dintre noi (cei cu minim de cunostinte in materie de internet), alegerea browserului depinde de feelingul personal sau de influentele cercului de prieteni si chiar colegi de munca. Un alt factor ar fi marketingul produsului si cat de mediatizata este lansarea unei noi versiuni ( mouth-to-mouth marketing).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu